sobota, 31 października 2015

Curry Ogóry

Kolejny pomysł na wykorzystanie ogórków na ciepło; takie połączenie smaków nie każdemu przypadnie do gustu, ale polecam wypróbować. Bardzo często przygotowuję taki obiad jak mi się spieszy, a akurat mam w lodówce nadmiar ogórków i niewykorzystane pieczarki. Całość prezentuje się bardzo kolorowo :)

brak zdjęcia

Składniki na 1 porcję:

* marchew - 1 nieduża sztuka
* papryka - ok. 40-50 g, najlepiej czerwona, ja akurat miałam zieloną
* cebula - ok. 1/3 niedużej sztuki
* pieczarki - 3-4 sztuki
* ogórek - 1 średni lub 2 małe
* sos sojowy - ok. 1-1,5 łyżki
* olej rzepakowy - ok. 1,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, mieszanka curry, ostra papryka w proszku
* do podania makaron MIE - 1 porcja (ok. 60 g)

Przygotowanie:

Cały sekret tego typu potraw tkwi w odpowiednim ich smażeniu. Poszczególne składniki wymagają różnego czasu obróbki termicznej, więc trzeba dodawać je w odpowiedniej kolejności. Całość smażymy dość krótko, często mieszając. Wszystkie warzywa najlepiej pokroić jeszcze przed rozpoczęciem smażenia.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w paseczki lub dużą kostkę. Następnie marchew obieramy, oraz kroimy obieraczką do warzyw na cienkie paseczki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i gotujemy ok. 4 minuty na dość dużym ogniu, aż większość wody odparuje.

brak zdjęcia

Sprawdzamy widelcem; jeśli marchewka lekko zmiękła, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Zmniejszamy ogień i całość smażymy dość często mieszając.

brak zdjęcia

Mniej więcej w tym momencie szykujemy makaron. MIE to rodzaj pszennego makaronu popularny w Azji, nie wymaga gotowania a jedynie zalania wrzątkiem na ok. 4-5 minut.

brak zdjęcia

Jak papryka lekko zmięknie a pieczarki nabiorą ciemniejszego koloru, dodajemy ogórki. Na patelni powinno być już bardzo niewiele wody; jeśli jest jej za dużo, zwiększamy na chwilę ogień i odparowujemy, często mieszając. Ogórki najlepiej pokroić obieraczką tak jak marchewkę, a miękki obrany środek - w niezbyt grube plasterki.

brak zdjęcia

Warzywa delikatnie mieszamy na patelni do momentu, aż ogórek zmięknie. Wyłączamy ogień, przesuwamy warzywa na jedną stronę patelni, na drugą wlewamy olej i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, polewamy sosem sojowym, dodajemy przyprawy i wstawiamy jeszcze na ok. 2 minuty na średni ogień. Smażymy cały czas mieszając, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę oleju. Danie jest gotowe, jak makaron zaczyna się lekko przypiekać.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz