piątek, 30 października 2015

Sos pomidorowo-ogórkowy

Zastanawiałam się kiedyś, dlaczego nikt nie przyrządza ogórków na ciepło. Wiele razy słyszałam, że "to się nie da", "to będzie niedobre", "rozwali się" itp. W sumie warzywo jak każde inne, więc czemu by nie spróbować? ;)

Składniki na 1 porcję:

* pomidor - 3 dość duże sztuki
* ogórek zielony lub gruntowy - ok. 100 g
* cebula - ok. 1/3 średniej sztuki
* papryka zielona - kawałek ok. 40 g (można pominąć)
* olej rzepakowy - ok. 1 łyżka
* przyprawy: czosnek, pieprz, rozmaryn, oregano, szczypta soli
* ser żółty do posypania - ok. 30 g
* do podania ryż (60-70 g suchego)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w dość duże kawałki np. paseczki, pomidory kroimy w niedużą kostkę. Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy warzywa i podlewamy niewielką ilością wody - nie za dużo, bo pomidory puszczą sok. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając aż pomidory się lekko rozgotują. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i w dalszym ciągu gotujemy, często mieszając. Jak papryka zaczyna mięknąć, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i trochę zmniejszamy ogień. Jak ogórek "zwiędnie" (ok. 2 minuty), dodajemy przyprawy i jeszcze moment gotujemy, aż cały sos się ładnie zagęści. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypane serem startym lub pokrojonym w drobną kostkę.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz