czwartek, 29 października 2015

Zielone warzywa po tajsku z ryżem

Proste i smaczne danie, które robi się krócej niż gotuje ryż. Warzywa użyłam mrożone, a pomysł powstał z konieczności zagospodarowania reszty mleka kokosowego.

Składniki na 1 porcję:

* brokuły - ok. 100-150 g
* zielona fasolka szparagowa - ok. 80 g
* groszek zielony - ok. 4 łyżki
* cebula - ok. 1/3 średniej sztuki
* mleczko kokosowe - ok. 2-3 łyżki
* przyprawy: gałka muszkatołowa, czosnek, mieszanka curry, szczypta soli i pieprzu
* do podania: ryż ok. 60-70 g (suchej masy), można też użyć np. makaron ryżowy

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę, wrzucamy do rondelka/ na niewielką patelnię, chwilę podsmażamy z dodatkiem wody. Jak trochę zmięknie, dorzucamy brokuły i fasolkę, chwilę gotujemy na małym ogniu i dorzucamy groszek. Warzywa powinny pozostać chrupiące, więc trzeba pilnować, aby się nie rozgotowały- wystarczy im ok. 5-6 minut na średnim ogniu. Odparowujemy nadmiar wody i dodajemy mleczko oraz przyprawy, mieszamy i dusimy ok. 2 minuty. W międzyczasie przygotowujemy ryż; jeśli został np. z poprzedniego dnia, można go podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wrzucając do warzyw jednocześnie z mlekiem kokosowym.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz