poniedziałek, 2 listopada 2015

Dynia ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Proste w przygotowaniu, a bardzo rozgrzewające, idealne na jesienny lub zimowy obiad.

brak zdjęcia

Składniki na 3 porcje:

* dynia Hokkaido - 1 mała (ok. 600 g)
* szpinak - 1 opakowanie 250 g
* cebula - 1 mała
* śmietana 18%- ok. 6-8 łyżek
* przyprawy: czosnek, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, curry
* do podania: ryż lub kasza

brak zdjęcia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w niezbyt dużą kostkę, dynię kroimy na pół, łyżką wydrążamy wnętrze z pestkami. Pestki najlepiej włożyć do szklanki i wstawić do lodówki (w wolnej chwili można je oczyścić, uprażyć, a następnie skonsumować; wnętrzności dyni w stanie surowym bez problemu mogą stać w lodówce 3-4 dni).

brak zdjęcia

Kroimy dynię w kostkę, nie trzeba jej obierać ze skórki. Dynię i cebulę wrzucamy na głęboką patelnię, podlewamy wodą i dusimy aż dynia zmięknie- ok. 8-10 minut.

brak zdjęcia

Następnie dodajemy szpinak (jeśli liście są duże, można pokroić na mniejsze części), zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy aż liście "usiądą" i dusimy kolejne 5-6 minut. W międzyczasie gotujemy ryż.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Ja z takiej ilości przygotowuję 3 posiłki, ugotowane warzywa dzielę na 3 części, dwie przekładam do pojemników, a trzecią do rondelka, gdzie przygotowuję sos. Jeśli szykujemy od razu kilka porcji, sos można normalnie przygotować na patelni.
Do warzyw dodajemy ok. 2-2,5 łyżki śmietany (na porcję) i w razie potrzeby trochę wody, dosypujemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.

brak zdjęcia

Na talerz wykładamy ryż, a następnie warzywa z sosem.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz