środa, 11 listopada 2015

Frytki inaczej

Zwykle robię taki obiad, gdy mam ochotę na coś konkretnego i sycącego, a zarazem szybkiego i mało pracochłonnego. Zawsze mam kilka mrożonek warzywnych w lodówce, więc przygotowanie dania trwa zaledwie chwilę i jest banalnie proste.
Bo kto powiedział, że frytki to wyłącznie z rybą? ;)

Składniki:

* frytki - 1 duża garść (ok. 150-200g mrożonych)
* dowolne mrożone warzywa - ok. 2 garści; ja użyłam fasolkę szparagową oraz gotowy mix marchew-groszek-kukurydza
* olej rzepakowy - ok. 1-2 łyżki
* przyprawy: ostra papryka, czosnek, szczypta soli, dowolne zioła np. rozmaryn i oregano
* opcjonalnie żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Zamrożone frytki wrzucamy na patelnię, podgrzewamy ok. 2 minuty, mieszamy, następnie dokładamy pozostałe warzywa. W zależności od potrzeb dodajemy trochę oleju. Na dobrej patelni wystarczy olej zawarty w frytkach, na tych gorszych trzeba trochę dodać, bo warzywa zaczną przywierać. Smażymy na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając, pod koniec dodajemy przyprawy. Danie jest gotowe gdy frytki są lekko chrupiące, a warzywa ładnie się zrumienią (ok. 10-12 minut). Można posypać serem startym na tarce lub pokrojonym w drobną kostkę.

brak

brak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz