środa, 4 listopada 2015

Korzenny gulasz z dyni

Pomysł powstał z konieczności zagospodarowania nadmiaru dyni, efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania ;) Danie robi się szybko, jest smaczne i sycące, a korzenne zapachy przenikają całą kuchnię.

Składniki na 2 porcje:

* dynia Hokkaido - pół niedużej (ok. 300-350 g)
* marchew - 1 średnia
* cebula - pół średniej sztuki
* krojone pomidory - 1 puszka (lub ok. 6 świeżych, ale znacznie dłużej to trwa)
* jogurt grecki lub gęsta śmietana - ok. 4 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, ostra papryka, szczypta soli
* do podania np. ryż

brak zdjęcia

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, marchew w plasterki, cebulę w paseczki lub niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.

brak zdjęcia

Dodajemy pomidory razem z zalewą, zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy jakieś 10-15 minut. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.

brak zdjęcia

Jak wszystkie składniki ładnie zmiękną, dodajemy jogurt/śmietanę, przyprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy. Łączymy z ryżem i podajemy :)

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz