sobota, 7 listopada 2015

Sałatka z czerwonej kapusty i groszku

Kolorowa chrupiąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu. Bogactwo witamin i mikroelementów :)

Składniki na 1 porcję:

* czerwona kapusta - ok. 2-3 liście
* groszek z puszki - 4 łyżki
* ser typu feta - ok. 40-50 g
* nasiona dyni - 2-2,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, estragon, oregano

Przygotowanie:

Surową kapustę kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce, groszek odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie. Ser kroimy w kostkę. Warzywa układamy w miseczce, dodajemy ser i posypujemy przyprawami. Ser jest dobrym "nośnikiem" przypraw, więc równomiernie rozprowadzą się po sałatce. Mieszamy i posypujemy nasionami dyni. Warto zwrócić uwagę, skąd te nasiona dyni pochodzą, i w miarę możliwości unikać produktów chińskich. Nie ma co ukrywać, w Chinach nie przestrzega się żadnych norm ani praw, do tego dołóżmy zanieczyszczenie środowiska, więc walory takich pestek pozostają pod jednym wielkim znakiem zapytania. Ja używam polskich nasion, są trochę droższe, ale smak jest bez porównania ;)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz