niedziela, 8 listopada 2015

Sałatka z kalafiora i groszku

Tradycyjny kalafior jest podawany ze smażoną bułką tartą, i przez całe lata znałam tylko taką potrawę; czasami pojawiała się też zupa kalafiorowa, ale nie wspominam tego zbyt dobrze ;) A tymczasem z kalafiora można przygotować szereg rozmaitych potraw, komponować smaki, eksperymentować z przyprawami. Kalafior podgotowany al dente bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach; poniżej przepis na jedną z moich ulubionych.

Składniki na 1 porcję:

* kalafior - ok. 150-200 g
* groszek z puszki - ok. 3-4 łyżki
* ser typu feta - ok. 40-50 g
* pestki dyni lub słonecznika - ok. 2-2,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, oregano, szczypta estragonu

Przygotowanie:

Kalafior lekko podgotować, tak żeby pozostał chrupiący, ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody. Groszek przepłukać na sicie, ser pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć w miseczce, następnie dodać ser i posypać przyprawami, wymieszać, posypać nasionami i jeszcze raz wymieszać. Gotowe :)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz