niedziela, 22 listopada 2015

Sałatka z kapusty pekińskiej i kiszonych ogórków

Doświadczenie nauczyło mnie, że najciekawsze potrawy powstają przez przypadek. Ta sałatka była weekendową próbą wykorzystania kuchennych resztek, pozornie niezbyt do siebie pasujących. Moim zdaniem, wyszło całkiem ciekawe połączenie.

Składniki na 1 porcję:

* Kapusta pekińska - 2 duże lub 3 mniejsze liście
* ogórek kiszony lub konserwowy - 2 średnie sztuki
* kukurydza z puszki lub mrożona - ok. 4 łyżki
* oliwa tłoczona na zimno - ok. 1 łyżka
* przyprawy: suszony koperek (dużo), pieprz, opcjonalnie trochę czosnku

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w niezbyt cienkie paseczki, ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę przepłukujemy na sicie (jeśli używamy mrożoną, przekładamy do szklanki lub małej miseczki i zalewamy gorącą wodą na ok. 2-3 minuty), warzywa mieszamy w miseczce, przyprawiamy a następnie polewamy oliwą.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz