poniedziałek, 9 listopada 2015

Warzywa z soczewicą i ryżem 1

Kolorowy mix, który powstał podczas porządków w lodówce ;)

Składniki na 1 porcję:

* soczewica zielona - ok. 2-2,5 łyżki (suchej)
* marchew - ok. pół średniej sztuki
* seler - 1 plaster
* papryka czerwona - ok. 40 g
* cebula czerwona - ok. 1/3 średniej sztuki
* brokuł - kilka różyczek
* olej rzepakowy - ok. 1-1,5 łyżki
* przyprawy - granulowany czosnek, pieprz, ostra papryka, szczypta soli
* ryż do podania - ok. 60-70g (suchego)

Przygotowanie:

Najlepiej, kiedy wszystkie warzywa mamy już w stanie ugotowanym, wtedy wystarczy jedynie wrzucić na patelnię i doprawić ;)
Jednak, zaczynając od podstaw, najpierw kroimy: marchew w cienkie (ok. 2-3mm) plasterki, seler w paseczki lub trójkąty, paprykę i cebulę w paseczki, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy wodę na ryż, w drugim mniejszym garnku gotujemy soczewicę. Nie wymaga ona namaczania, wystarczy ją dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i postawić na ogień, ok. 10-15 minut i jest gotowa. Ugotowaną trzeba odcedzić, żeby nie wchłonęła więcej wody i nie rozmiękła.
W tym samym czasie na patelnię wlewamy olej i trochę wody, wrzucamy marchew i cebulę, po chwili dorzucamy seler a następnie paprykę. Jak marchew lekko zmięknie, dorzucamy brokuły, smażymy na małym ogniu przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę oraz dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze kilka minut aż warzywa ładnie się zrumienią, w międzyczasie ryż powinien się już ugotować. Na talerzu łączymy wszystkie składniki, w razie potrzeby doprawiamy, i obiad gotowy :)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz