niedziela, 1 listopada 2015

Ziemniaczki Farmera 1

Bardzo smaczna potrawa, którą przygotowuję zazwyczaj w niedzielę. Wykorzystuję różne niezużyte warzywa, które nagromadziły się w lodówce, warzywa pozostałe dzień wcześniej z obiadu lub kolacji, końcówki opakowania mrożonki itp. Danie komponuję więc z tego, co akurat mam pod ręką, ale mam kilka ulubionych zestawów. Zapraszam na Ziemniaczki Farmera - odsłona pierwsza, przepis krok po kroku ze zdjęciami :)

brak zdjęcia

Składniki na 1 dużą porcję:

* ziemniaki - ok. 3 średnie
* seler - plaster ok. 50 g
* zielona soczewica - ok. 2 łyżki suchej
* marchew - 1 mała sztuka
* brokuł - kilka różyczek, ja używam mrożone
* przyprawy: czosnek, ostra papryka w proszku, estragon, oregano, szczypta soli
* ser do posypania - ok. 30-40 g
* olej rzepakowy - ok. 1,5-2 łyżki

brak zdjęcia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Ziemniaki gotujemy i kroimy w talarki; najlepiej ugotować je w mundurkach, wtedy są najmniejsze straty witamin. Z braku czasu można jednak ugotować od razu pokrojone w talarki, trwa to wtedy ok. 10 minut. Plasterki powinny być lekko twardawe, nie rozpadną się wtedy podczas smażenia. Można wykorzystać też ziemniaki pokrojone w kostkę (np. nadmiar ugotowany do zupy), a nawet puree, ale nieco trudniej się je smaży.
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy świeżą wodą (ok. 4-5 krotność objętości ziaren) i gotujemy na niedużym ogniu aż zmięknie (ok. 8-12 minut). Marchew kroimy w plasterki, seler również w niewielkie kawałki np. trójkąty, wrzucamy do rondelka, podlewamy ok. pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu kilka minut, aż lekko zmiękną (mają być twardawe). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na mniejsze elementy różyczki brokuła.

brak zdjęcia

Na patelnię wlewamy ok. 1,5-2 łyżki oleju, układamy plasterki ziemniaków, posypujemy przyprawami i smażymy aż zrumienią się od spodu.

brak zdjęcia

Następnie obracamy talarki widelcem, ponownie przyprawiamy i dokładamy na patelnię warzywa oraz soczewicę. Smażymy na niedużym ogniu najpierw bez mieszania, żeby ziemniaki lekko się przypiekły, następnie całość delikatnie mieszamy i lekko rumienimy pozostałe warzywa. W razie potrzeby dolewamy trochę oleju. Stopień wysmażenia zależy od naszych preferencji smakowych, ja wolę jedynie lekko przypieczone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je trochę przyjarać ;)

brak zdjęcia

Na talerz wykładamy część ziemniaków i warzyw, posypujemy serem; na to następna część, znowu ser - i tak 3-4 warstwy. Odstawiamy na ok. 1-2 minuty aż ser porządnie się roztopi (w międzyczasie można np. umyć patelnię). Danie jest gotowe do konsumpcji :)

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz