czwartek, 31 grudnia 2015

Chińszczyzna z kapustą i fasolką 1

Kapusta ma to do siebie, że ciężko ją zjeść całą w pojedynkę. Zwłaszcza, jak trafi się olbrzym ważący ponad 2 kilo. Ta posłużyła mi do przygotowania kilku porcji sałatek, dwóch rodzajów zupy, a z reszty przyrządziłam jedno z moich ulubionych dań w stylu orientalnym.

Składniki na 1 porcję:

* kapusta pekińska - ze 3-4 duże liście
* fasolka szparagowa - 1 garść
* soczewica zielona - ok. 2 łyżki suchej
* sos sojowy - ok. 1,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, imbir (świeży lub suszony), łyżeczka cukru
* makaron MIE - 1 porcja (ok. 60g)
* olej rzepakowy - 1-1,5 łyżki

Przygotowanie:

Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie soczewicy; najlepiej więc zaplanować więcej potraw z jej udziałem i ugotować od razu większą ilość (spokojnie wytrzyma do 3 dni w lodówce). Kapustę kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu. Jak tylko lekko "usiądzie", dodajemy fasolkę (ja używam mrożoną). Dusimy ok. 7-8 minut, w międzyczasie przygotowujemy makaron. Zamiast pszennego MIE, możemy też użyć makaron ryżowy, obydwa rodzaje pasują smakowo do tej kompozycji warzyw i przypraw. Makarony przygotowujemy w ten sam sposób - zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut i po tym czasie odcedzamy.
Jak kapusta jest już prawie gotowa, dodajemy soczewicę, chwilę razem podgrzewamy i odparowujemy wodę. Następnie wyłączamy ogień pod patelnią, przesuwamy warzywa na jedną stronę, na drugą wlewamy olej i dodajemy makaron. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy sos sojowy i przyprawy, a następnie obsmażamy przez ok. 2-3 minuty na niedużym ogniu, często mieszając.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz