poniedziałek, 7 grudnia 2015

Cukinia z sosem pomidorowym

Cukinia to jedno z tych warzyw, które nabiera głębszego smaku dopiero po obróbce termicznej. Ma wiele różnych zastosowań; można ją gotować, dusić, smażyć, zrobić z niej placki lub nadziewaną upiec w piekarniku. Cukinia to bardzo wydajne warzywo, z dużej sztuki można spokojnie przygotować kilka obiadów. Mój rekordzista przywieziony ze wsi miał wymiary zbliżone do 1,5 l butelki wody mineralnej i ważył ponad kilogram ;)
Poniżej przepis na prosty sos warzywny, który można podać z ryżem, kaszą, makaronem, zjeść z dodatkiem pieczywa, a w mocniej odparowanej wersji wykorzystać jako obkład na zapiekankę lub pizzę.

Składniki na 2 porcje:

* cukinia - 1 sztuka
* puszka pomidorów - ok. 400g
* cebula - ok. pół średniej sztuki
* olej rzepakowy - ok. 1,5 łyżki
* przyprawy: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, szczypta oregano

brak zdjęcia

Przygotowanie:

Na dużą patelnię wlewamy olej i trochę wody, cebulę kroimy w kostkę a następnie dusimy na małym ogniu.

brak zdjęcia

Jak lekko zmięknie, dodajemy pomidory (ja używam krojonych) razem z sosem, mieszamy i dusimy ok. 6-7 minut, w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

brak zdjęcia

Cukinie kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię, na małym ogniu dusimy aż zmięknie ( w zależności od konkretnego warzywa 5-10 minut), przyprawiamy i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe :)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz