piątek, 25 grudnia 2015

Sałatka Caprese

Klasyk kuchni włoskiej; a klasyki słyną z tego, że mają tyle wersji, ilu kucharzy ;)

Składniki na 1 porcję:

* ser mozzarella - ok. 80 g (2/3 kulki)
* pomidor - 1 duży lub 1,5 średniego
* bazylia - najlepiej świeże listki, ja użyłam suszoną
* opcjonalnie: oliwa tłoczona na zimno - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Jedna z możliwie najprostszych sałatek ;) Ser i pomidora kroimy w plasterki, naprzemiennie układamy na talerzyku. Posypujemy bazylią (jeśli używamy świeżą, przekładamy mały listek po każdym plastrze pomidora), opcjonalnie skrapiamy oliwą.
Pomidor ułożył mi się trochę niefortunnie; wszelkie nawiązania do symboliki nazistowskiej są zupełnie niezamierzone ;)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz