sobota, 12 grudnia 2015

Sałatka chińska

Pekinka to moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych kapust. Świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sałatkach; w smaku jest delikatna, a nadaje fajny, chrupiący akcent.
Pierwotna wersja tej sałatki była nieco uboższa. Przygotowując ją tym razem, wzbogaciłam ten nieco szalony przepis o soczewicę oraz podwoiłam ilość imbiru.

Składniki:

* kapusta pekińska - ok. 3 liście
* pomidor - 1 dość duża sztuka
* por - niewielki kawałek, najlepiej z zielonej części
* zielona soczewica - ok. 2-3 łyżki ugotowanej
* imbir - ok. 1,5 cm kawałek
* sos sojowy - ok. 1 łyżka
* dowolny olej tłoczony na zimno - 1 łyżka
* przyprawy: czosnek, suszona trawa cytrynowa

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w paseczki, pomidora w kostkę, por w cienkie paseczki. Wrzucamy do miseczki, dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy. Imbir ścieramy na tarce bezpośrednio do warzyw, przyprawiamy, jeszcze raz mieszamy i polewamy sosem sojowym oraz dodajemy olej. Ja użyłam z pestek dyni, ale zwykły rzepakowy również się nadaje; myślę, że ciekawie będzie tu pasować olej sezamowy.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz