poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sałatka z serem pleśniowym i papryką 1

Jak już pisałam, kapusta pekińska świetnie pasuje do różnych sałatek, bo nadaje objętości i chrupiącego akcentu, nie będąc przy tym dominująca w smaku. Delikatnie podkreśla inne, aromatyczne składniki; a przy tym jest niezłym źródłem składników odżywczych, zawiera bardzo duże ilości witaminy C i K. Poniżej przepis na aromatyczną sałatkę we wszystkich kolorach tęczy :)

Składniki na 1 porcję:

* kapusta pekińska - 3 średnie liście
* pomidor - 1 dość duży
* papryka czerwona - kawałek ok. 30 g
* papryka żółta - kawałek ok. 30 g
* czerwona cebula - 2 plasterki
* ser pleśniowy typu lazur - 40-45 g (niecałe pół trójkącika)
* przyprawy: czosnek, pieprz, szczypta ziół np. oregano

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w paseczki, pomidor i papryki w kostkę, cebulę w cienkie plasterki, ser w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i doprawiamy.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz