poniedziałek, 28 grudnia 2015

Warzywa z soczewicą i ryżem 2

Coraz bardziej zaczynam doceniać tzw. mieszanki na zupę. To była typowa porcja włoszczyzny; por skończył w sałatce, natomiast resztę warzyw wykorzystałam do przygotowania tego prostego i smacznego obiadu.

Składniki na 1 porcję:

* marchew - 1 średnia
* pietruszka - 1 nieduża
* seler - 1 dość gruby plaster
* soczewica zielona - ok. 2 łyżki suchej
* ryż - ok. 65 g suchego (2/3 torebki)
* śmietana lub jogurt grecki - ok. 2 łyżki
* przyprawy: szczypta soli, pieprz czarny, czosnek, estragon, opcjonalnie majeranek

Przygotowanie:

Zaczynamy od soczewicy. Ziarenka przepłukujemy i zalewamy czystą wodą, wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy ok. 12-15 minut aż zmięknie. Gotową odcedzamy i na razie odkładamy na bok. Wstawiamy wodę na ryż, w międzyczasie kroimy warzywa w kostkę wielkości ok. 1 cm. Gotujemy je przez kilka minut w niewielkiej ilości wody, jak już są prawie dobre, dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy, odparowujemy nadmiar wody. Dokładamy ugotowany ryż, śmietanę i przyprawy, całość dusimy chwilę na małym ogniu aż składniki ładnie się połączą.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz