sobota, 5 grudnia 2015

Zielona sałatka z brokułami

A właściwie sałatka dyniowa z dodatkiem brokułów, gdyż to dynia odgrywa tu główną rolę. Olej dyniowy nabyłam trochę przez przypadek, z ciekawości. Wystarczyło kilka kropli, i już przepadłam ;) Używam go praktycznie do każdej sałatki na bazie sałaty lub brokułów, bardzo fajnie komponuje się też z suszonymi ziołami.

Składniki na 1 porcję:

* brokuł - ok. 200 g
* groszek z puszki - ok. 3 łyżki
* ser typu feta - ok. 40-50 g
* nasiona dyni - 2-2,5 łyżki
* olej tłoczony na zimno z pestek dyni - 1 łyżka
* przyprawy: czosnek, pieprz, bazylia, szczypta estragonu

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5-6 minut w niewielkiej ilości wody, tak by pozostał chrupiący. W razie potrzeby suszymy warzywo za pomocą papierowego ręcznika. Groszek przepłukujemy na sicie, ser kroimy w kostkę, łączymy z brokułem; przyprawiamy, posypujemy nasionami dyni, delikatnie mieszamy i polewamy olejem.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz