środa, 27 stycznia 2016

Chińszczyzna z tofu i kaszą jaglaną

Pierwszy raz wykorzystałam kaszę jaglaną do przygotowania typowej chińszczyzny, i muszę przyznać, że takie połączenie jest równie smaczne jak z makaronem MIE, którego zazwyczaj używam w tej potrawie. Samo danie jest banalnie proste, bo skomponowane na bazie gotowej mrożonki; nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać je ze świeżych składników.

Składniki na 3 porcje:

* mrożonka "chińska" - 1 opakowanie 450 g
* tofu wędzone - 1 opakowanie 220-250 g
* kasza jaglana - 2 torebki (200 g suchej)
* sos sojowy - ok. 4-5 łyżek
* przyprawy: imbir, czosnek, cukier
* olej - ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia kaszy, gotuje się ok. 12 minut. Na patelnię wrzucamy mrożonkę, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody; dusimy ok. 5-6 minut, dość często mieszając. Ja kupuję mieszankę chińską zawierającą, m.in. marchew, paprykę, cebulę, bambusy i grzybki mun. Tofu kroimy w kostkę, dorzucamy do warzyw i mieszamy. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, trzymamy na ogniu ok. 1 minutę często mieszając. Następnie łączymy z ugotowaną kaszą, gdzieś w międzyczasie dodajemy olej. Tłuszcz, im krócej podlega obróbce cieplnej tym lepiej, więc można po prostu pokropić nim danie, jak będzie już na talerzu.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz