środa, 6 stycznia 2016

Penne z brokułami i fetą

Obiad powstał z konieczności zagospodarowania samotnego kawałka sera feta, jaki ostał mi się w lodówce. Fety używam prawie wyłącznie na zimno, jedyny wyjątek to sos szpinakowy, gdzie rozpuszczam ją i używam do zagęszczenia. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z brokułem, wyszło z tego całkiem ciekawe połączenie.

Składniki na 1 porcję:

* brokuły - ok. 200 g (pół paczki mrożonych)
* ser typu feta - ok. 50 g (1/5 kostki)
* makaron penne pełnoziarnisty - ok. 70-80 g suchego
* przyprawy: pieprz, bazylia (dużo), szczypta czosnku

Przygotowanie:

Sos robi się dość szybko, zaczynamy więc od wstawienia wody na makaron. Brokuł dzielimy na małe kawałki i gotujemy ok. 10 minut, aż zmięknie; można go nawet nieco rozgotować. Odkładamy na bok ok. 2 łyżki różyczek, resztę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji, łączymy z różyczkami. Wstawiamy na niewielki ogień, przyprawiamy, dodajemy ok. 2/3 drobno pokruszonego sera i delikatnie mieszamy aż się rozpuści. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i chwilę razem gotujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy na talerz i posypujemy resztą pokrojonego w niewielką kostkę sera.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz