niedziela, 3 stycznia 2016

Sałatka z brokułami i fasolą

Kolejny wariant prostej i smacznej sałatki. Nie dość, że sycąca, to jeszcze bogata w wartościowe składniki; z moich obliczeń wynika, że jedna taka miseczka pokrywa 1/3 zapotrzebowania na żelazo (roślinne gorzej się wchłania, ale to i tak sporo), i prawie połowę na magnez! Do tego sporo witamin z grupy B, kwas foliowy oraz dużą dawkę witaminy K; nic, tylko zajadać ;)

Składniki na 1 porcję:

* brokuły - ok. 200 g (ok. pół paczki mrożonych)
* czerwona fasolka z puszki - ok. 4 łyżki
* ser typu feta - ok. 50 g
* Pestki dyni - 2,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz czarny, oregano, szczypta estragonu

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w małej ilości wody. Ja używam mrożonych, wrzucam je na patelnię bez żadnych dodatków i trzymam na małym ogniu jakieś 5-6 minut często mieszając, na koniec odparowuję wodę powstałą z rozmrażania. Brokuły powinny pozostać lekko twardawe i chrupiące, nie mogą się rozgotować.
Fasolkę przepłukujemy na sicie, dokładamy do ostudzonych i osuszonych brokułów. Ser kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Przyprawiamy, delikatnie mieszamy, posypujemy pestkami dyni i jeszcze raz mieszamy.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz