niedziela, 14 lutego 2016

Kasza owsiana z warzywami i sosem 2

Kasza owsiana polecana jest, obok gryczanej, głównie do potraw mięsnych - jako dodatek do pieczeni lub gulaszu. Mnie to w niczym nie przeszkadza, osobiście bardzo lubię połączenie tej kaszy z gotowaną marchewką i śmietaną ;)

Składniki na 1 porcję:

* warzywa: mix brokuły, fasola, marchew normalna i żółta, oraz zielona fasolka szparagowa - ok. 180-200 g
* kasza owsiana - ok. 65 g suchej (2/3 woreczka)
* śmietana 18% - ok. 2-3 łyżki
* przyprawy: ostra papryka, czosnek, bazylia, szczypta soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę. Przygotowujemy warzywa- ja użyłam mrożonych, więc wystarczyło po prostu wrzucić je na patelnię z odrobiną wody i dusić aż lekko zmiękną. Jak warzywa są podgotowane, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, w międzyczasie odcedzamy ugotowaną kaszę. Kasza owsiana lubi być twardawa, najlepiej gotować ją 3-4 minuty dłużej niż napiszą na opakowaniu. Kaszę dodajemy do warzyw, mieszamy i dusimy ok. minutę, aż wszystkie składniki się połączą.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz