sobota, 20 lutego 2016

Ryba z frytkami

Zestaw tak bardzo klasyczny, że bardziej chyba się nie da ;) Panierowany filet z ryby, frytki i surówka; co prawda nie z kapusty, ale sałata i ogórek kiszony to również dość popularne dodatki do tego dania. Lubię czasami zaserwować sobie taki tradycyjny obiadek; jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak może się wydawać, zapraszam na przepis krok po kroku.

brak zdjęcia

Składniki:

* filet z ryby - u mnie dorsz - ok. 100-150 g
* mąka - ok. 1-1,5 łyżki
* jajko - ok. 1/4
* bułka tarta - ok. 3 łyżki
* masło klarowane - 1 łyżeczka (opcjonalnie inny tłuszcz)
* frytki - garść mrożonych
* sałata lodowa - ok. 2 duże liście
* ogórek kiszony - 1 duży lub 2 mniejsze
* przyprawy: szczypta soli, opcjonalnie szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ryba jest dosyć łatwa do usmażenia; jeśli używamy mrożonej, powinno się ją wcześniej rozmrozić i odsączyć nadmiar wody, zapobiegnie to "strzelaniu" podczas smażenia, a panierka będzie bardziej chrupiąca. Rybę myjemy, osuszamy i lekko solimy (można też dodać inne przyprawy). Obtaczamy w mące:

brak zdjęcia

Następnie zanurzamy w jajku:

brak zdjęcia

I dokładnie obtaczamy w panierce. Nie wiem jak inne mięsa, bo nie przyrządzałam, ale do ryby panierka "łapie" o wiele lepiej niż do tofu lub kotletów warzywnych.

brak zdjęcia

Na niewielkiej patelni rozgrzewamy masło klarowane (świetnie pasuje do ryby), kładziemy rybę i zmniejszamy ogień do minimum. Teraz jest odpowiedni moment, żeby przygotować frytki. Ja używam mrożonych- rozmrażam je nieco w mikrofalówce, a następnie ładuję na suchą patelnię i podsmażam na niedużym ogniu z obu stron, aż się zrumienią. Ryba, w zależności od konkretnego kawałka, smaży się po 2-4 minuty z każdej strony.

brak zdjęcia

Takie smażenie na dwie patelnie wymaga trochę wprawy; osobie bardzo początkującej w gotowaniu polecam przygotować wariant z ziemniakami, które to ugotowane mogą spokojnie poczekać w garnku i nie ostygną, podczas gdy ryba będzie się dopiero smażyć.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: sałatę lodową rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Wykładamy usmażoną rybę i frytki, opcjonalnie można pokropić danie sokiem z cytryny.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz