środa, 17 lutego 2016

Soczewica po indyjsku z kaszą jaglaną

W szare, ponure popołudnia najlepiej zjeść jakiś rozgrzewający, lekko pikantny obiad. A najlepiej, żeby jednocześnie był szybki i łatwy w przygotowaniu. Taka właśnie jest ta potrawka z soczewicy- prosta, smaczna i sycąca. Polecam przygotować ją dzień wcześniej; jak postoi przez noc w lodówce, przyprawy nabiorą mocy ;)

Składniki na 1 porcję:

* soczewica czerwona - ok. 2-2,5 łyżki suchej
* marchew - 1 mała
* pomidor - 2 dość duże, najlepiej mocno dojrzałe
* cebula - ok. pół małej sztuki
* olej rzepakowy - ok. 1 łyżka
* przyprawy: czosnek, papryka słodka i ostra, cynamon, gałka muszkatołowa, szczypta imbiru, płaska łyżeczka cukru, szczypta soli
* do podania: kasza jaglana - ok. 65 g suchej (2/3 woreczka)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w niezbyt drobne kawałki, dusimy w niewielkiej ilości wody. Pomidory kroimy w drobną kostkę i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchew kroimy w cienkie plasterki, soczewicę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Jak cebula zmięknie, wlewamy zmiksowane pomidory + trochę wody, wrzucamy marchew i soczewicę, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Jak sos zgęstnieje a wszystkie składniki będą miękkie, przyprawiamy, dodajemy ugotowaną kaszę oraz olej i jeszcze chwilę podgrzewamy.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz