środa, 3 lutego 2016

Spaghetti z łososiem i szpinakiem

Ortodoksem nie jestem i czasami lubię urozmaicić swój roślinny jadłospis o rybkę. Spaghetti z łososiem to potrawa dość popularna; zazwyczaj używa się świeżej lub wędzonej ryby, do tego różne wymyślne dodatki, od egzotycznych przypraw począwszy, na białym winie skończywszy. Niestety, koszt wykonania takiej potrawy w domu przekroczy kilkanaście złotych za porcję, co dla mnie jest ceną zaporową. Moje spaghetti jest zdecydowanie skromniejsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Użyłam łososia z puszki, którego kupiłam - a jakże! - z przeceny ;)

brak zdjęcia

Składniki na 1 dużą porcję:

* łosoś - 1 niecała puszka
* szpinak - ok. 80 g (1/3 opakowania)
* śmietana 18% - ok. 2 duże łyżki
* masło klarowane - 1 łyżeczka (opcjonalnie inny tłuszcz)
* przyprawy: do ryby- czosnek, ostra papryka, trochę pieprzu; do sosu - oregano
* makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok. 70-80 g suchego

Przygotowanie:

Jeśli dysponujemy już ugotowanym szpinakiem, zrobienie sosu zajmie nam dosłownie 4-5 minut. Jeśli nie, najpierw dusimy go na patelni z małą ilością wody przez ok. 5 minut, często mieszając; jak szpinak zwiędnie,a nadmiar wody odparuje, odkładamy go na bok i zabieramy się za rybę. W międzyczasie wstawiamy makaron -wymaga ok. 8-10 minut. Na wstępie też słów kilka o głównym bohaterze tego dania, czyli o łososiu. Jeśli używamy droższej konserwy, będzie większa zawartość ryby w rybie, i wystarczy nam ok. 2/3 puszki. W przypadku tańszych puszek, jest więcej zalewy i tym samym mniej mięsa; jednak nawet taka "lżejsza" puszka to dla mnie zbyt duża porcja na raz, więc część ryby odkładam na później. Niewykorzystanego łososia polecam użyć do sałatki, pasty lub na kanapkę.
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane; jego smak bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami, ale jeśli nie posiadamy go, możemy użyć jakikolwiek inny tłuszcz, np. olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy łososia z puszki, doprawiamy i smażymy chwilę, aż ryba się podgrzeje.

brak zdjęcia

Dodajemy szpinak, mieszamy i dość obficie posypujemy oregano.

brak zdjęcia

Dodajemy śmietanę i dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje i składniki ładnie się połączą.

brak zdjęcia

Makaron odcedzamy, łączymy z sosem, i gotowe ;)

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz