poniedziałek, 8 lutego 2016

Ziemniaczki Farmera 3

Tym razem zrezygnowałam z pikantnych przypraw i przygotowałam moje Ziemniaczki z sosem. Jogurtowy sos czosnkowy bardzo dobrze współgra smakowo z ziemniakami praktycznie pod każdą postacią; pasuje do frytek, grillowanych ziemniaczków, placków ziemniaczanych a nawet jako dodatek do puree. Sos najlepiej przygotować samemu, używając jogurtu lub śmietany; od biedy można skorzystać z gotowca, ale to nie to samo ;)

Składniki:

* ziemniaki - ok. 3 średnie
* brokuł - ok. 100 g
* papryka czerwona - ok. 1/3 dużej sztuki lub pół średniej
* groszek zielony - ok. 3 łyżki
* cebula - kilka plasterków
* przyprawy: bazylia, oregano, szczypta koperku
* olej rzepakowy - ok. 1,5 łyżki
* sos czosnkowy - ok. 4 łyżki
* ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Tą kompozycję przygotowuje się nieco szybciej niż poprzednie wersje; nie znajdziemy tu warzyw wymagających namaczania lub dłuższego gotowania. Zaczynamy od wstawienia ziemniaków, można je od razu pokroić w talarki. Gotujemy je tak, aby pozostały nieco twardawe.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa: cebulę kroimy w cienkie plasterki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę lub paseczki oraz brokuła podzielonego na mniejsze kawałki, chwilę później dodajemy groszek. Kilka minut dusimy aż papryka lekko zmięknie, i odparowujemy wodę.
Na patelnię wlewamy olej i układamy talarki ziemniaków, dodajemy część przypraw. Smażymy aż zrumienią się od spodu, obracamy każdy z talarków, ponownie przyprawiamy i dodajemy warzywa. Smażymy chwilę bez mieszania, aż ziemniaki przypieką się z drugiej strony; następnie delikatnie mieszamy i obsmażamy pozostałe warzywa. Potrawę wykładamy na talerz warstwami- trochę ziemniaków i warzyw, posypujemy serem; na to znowu warzywa, później ser, itd. Zostawiamy na moment aż ser się rozpuści, i polewamy sosem czosnkowym.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz