sobota, 5 marca 2016

Klopsiki z soczewicy z ryżem i sosem pomidorowym

Się nagotowało, to teraz trzeba zjeść ;) Klopsików nie opłaca się zresztą robić w małej ilości, najlepiej zaplanować kilka potraw z ich udziałem; ja z moich pierwszych klopsików zrobiłam dwa obiady, a niewykorzystana reszta wylądowała na zapiekance z pieczarkami.
Ciężko mi zdecydować, które połączenie jest smaczniejsze; zachęcam do wypróbowania obydwu wersji, jak też do własnych eksperymentów.

Składniki na 1 porcję:

* klopsiki ok. 5-6 sztuk
* ryż - ok. 2/3 torebki
* sos: 2 duże pomidory, przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, oregano

Przygotowanie:

Klopsiki przygotowujemy w ten sposób, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najwięcej, bo ok. 20 minut zajmuje przygotowanie sosu. Pomidory kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż się rozgotują i zgęstnieją. Na talerz wykładamy ugotowany ryż, na niego kładziemy ciepłe klopsiki i całość polewamy sosem.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz