środa, 2 marca 2016

Makaron z sosem pieczarkowym

Pieczarki, to obok szpinaku, jeden z tych produktów, który dosłownie znika podczas obróbki termicznej; z całego garnka surowych, robi się zaledwie garstka ugotowanych ;) Pieczarki są łatwe w obróbce, a odpowiednio doprawione, nabierają ciekawego aromatu. Zapraszam na prosty sos, który można wykorzystać w rozmaity sposób; ja z reguły serwuję go z makaronem.

Składniki na 1 porcję:

* pieczarki - ok. 7-8 sztuk
* cebula - pół niedużej sztuki
* śmietana - ok. 1,5-2 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, sól, oregano
* do podania makaron - ok. 70 g suchego

Przygotowanie:

Cebulę kroimy drobno i szklimy kilka minut z dodatkiem wody. Pieczarki kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli; dusimy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok. Jak większość wody odparuje a pieczarki zbrązowieją, przekładamy do blendera i miksujemy. Najlepiej podzielić pieczarki na dwie części, jedną zmiksować, a resztę zostawić w większych kawałkach (jeśli nie posiadamy blendera a chcemy uzyskać gęstą konsystencję, kroimy pieczarki w bardzo drobną kostkę a następnie intensywnie mieszamy podczas gotowania- same się rozpadną). Przekładamy sos z powrotem do rondelka, dodajemy śmietanę, doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy trochę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente, sprawdzi się zarówno spaghetti, penne i jak muszelki. Gotowe danie koniecznie posypujemy serem ;)

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz