piątek, 25 marca 2016

Por na gęsto z ziemniakami

Danie to wynalazłam zupełnie przypadkiem, gdy został mi duży kawałek pora oraz kilka ziemniaków z obiadu. Por na gęsto świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kotlecików czy pieczeni, ja podałam z jajkiem sadzonym.

Składniki na 2 porcje:

* por - 1 sztuka
* ziemniaki - ok. 5-6 sztuk
* przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek, opcjonalnie trochę cukru

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Por kroimy w plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody aż zmięknie. Bierzemy ok. 1/3 ilości pora i ziemniaków, miksujemy blenderem na gładką masę. Ziemniak potraktowany blenderem natychmiast przybiera konsystencję gęstego, ciągnącego się kisielu, konieczne więc będzie dodanie odrobiny wody. Zmiksowaną masę łączymy z pozostałym porem i ziemniakami, doprawiamy, podgrzewamy często mieszając i podajemy. Opcjonalnie można ją też podsmażyć z dodatkiem np. masła klarowanego.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz