czwartek, 12 maja 2016

Kolorowy makaron z warzywami

Te barwne danie to efekt porządków w lodówce ;) Tym razem poszłam na całość i wrzuciłam na patelnię dosłownie wszystko; poszczególne składniki jak i rodzaj potrawy pozornie niezbyt do siebie pasują, ale całość wyszła naprawdę ciekawie :)

Składniki:

* papryka czerwona - ok. 1/4 sztuki
* kukurydza - ok. 2 łyżki
* groszek zielony - ok. 2 łyżki
* ogórek szklarniowy - pół niedużej sztuki
* makaron MIE - 1 porcja (ok. 65 g)
* olej rzepakowy - ok. 2 łyżki
* przyprawy: rozmaryn (dużo), oregano, czosnek, pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy pokrojoną na kawałki paprykę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po ok. 4 minutach (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Do papryki dorzucamy groszek, kukurydzę i ogórka pokrojonego w kostkę lub półplasterki. Jak ogórek zacznie "więdnąć" , odparowujemy nadmiar wody, wyłączamy ogień pod patelnią, przesuwamy warzywa na jedną stronę; na drugą wlewamy olej, kładziemy makaron, doprawiamy i całość mieszamy. Następnie podsmażamy ok.2 minuty na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz