czwartek, 14 lipca 2016

Makaron z porem i soczewicą

Bardzo lubię gotowe zestawy włoszczyzny tzw. na zupę; kupuję taką paczkę w sklepie i od razu mam w komplecie seler, marchewkę, pietruszkę i pora. Tego ostatniego zazwyczaj jest nieproporcjonalnie dużo w porównaniu do reszty warzyw; ale i na to znalazłam sposób ;)

Składniki na 1 porcję:

* por - ok. 1/3 dużej sztuki
* soczewica zielona - ok. 2 łyżki suchej
* śmietana - ok. 2 łyżki
* makaron - ok. 60-70g suchego
* przyprawy: czarny pieprz, estragon (dużo), czosnek, sól, opcjonalnie trochę cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania makaronu oraz soczewicy - makaron według przepisu na opakowaniu, soczewicę ok. 10-15 minut. Najlepiej, jeśli oba te produkty mamy już ugotowane wcześniej, wtedy przygotowanie całego dania zajmie tylko kilka chwil. Por kroimy w cienkie krążki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż zmięknie i lekko się zeszkli. Odparowujemy nadmiar wody, dodajemy śmietanę i soczewicę oraz doprawiamy. Dusimy chwilę aż składniki ładnie się połączą, następnie dodajemy makaron. Całość trzymamy jeszcze moment na ogniu, a następnie podajemy.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz