środa, 6 lipca 2016

Ziemniaczki Farmera 7

Dzisiaj trójkolorowa wersja ziemniaczków, o zdecydowanie prowansalskim charakterze. Nowością jest tu cukinia; jest to jej debiut w tym farmerskim daniu i muszę przyznać, że całkiem udany ;)
Cukinię przygotowuje się bardzo szybko- pokrojona na plastry o grubości ok. 1 cm, potrzebuje zaledwie kilku minut na patelni. Niektórzy zalecają, by obierać ją ze skórki; ja nigdy tego nie robię, nawet jak mam dużą i wyrośniętą cukinię. Skórka jest jak najbardziej jadalna, należy ją jedynie porządnie umyć. A pod tuż skórką znajduje się najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna część cukinii ;)

Składniki na 1 porcję:

* ziemniaki - ok. 3 nieduże sztuki
* cukinia - ok. pół małej
* papryka zielona - ok. 1/3 sztuki
* fasola czerwona z puszki - ok. 3-4 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, rozmaryn (dużo), oregano, trochę bazylii
* olej rzepakowy - ok. 1,5 łyżki
* ser do posypania

Przygotowanie:

Przyrządzenie tego dania wygląda bardzo podobnie jak w poprzednich odsłonach ; w tej wersji przygotowanie części warzywnej zaczynamy od papryki, cukinię dodajemy po chwili. Fasolę dodajemy już bezpośrednio przy smażeniu całej potrawy. Danie najlepiej doprawić ziołami w stylu prowansalskim- z cukinią idealnie komponuje się rozmaryn.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz