czwartek, 11 sierpnia 2016

Naleśniki z twarogiem i brokułami

Poprzedni obiad z udziałem naleśników pozwolił mi na wykorzystanie wszystkich zalegających w lodówce jagód; pozostała jednak świeżo napoczęta kostka twarogu. Tym razem zdecydowałam się na danie typowo obiadowe, o wytrawnym charakterze.

Składniki na 1 porcję:

* 4 cienkie naleśniki
* twaróg - ok.60-70 g (1/3 opakowania)
* jogurt naturalny lub śmietana - ok. 2 łyżki
* brokuły - ok. 150 g
* przyprawy: czosnek, pieprz, sól, dowolne zioła
* ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki (można część z nich zmiksować blenderem). W miseczce umieszczamy rozkruszony twaróg i zagniatamy go z jogurtem i przyprawami na gładką pastę. Mieszamy z brokułami i tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki. Składamy w kopertę lub zwijamy w rulon, posypujemy startym serem, a następnie podgrzewamy w mikrofalówce, na patelni lub w piekarniku.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz