wtorek, 13 września 2016

Dynia z papryką, fetą i kaszą jaglaną

Dynia nie bez powodu nazywana jest królową jesieni- można z niej przyrządzić praktycznie wszystko. Ziołowa potrawka z duszoną papryką, to chyba mój drugi ulubiony - zaraz po "tajskim" - sposób na dynię.

Składniki na 3 porcje:

* dynia Hokkaido - ok. 600 g (1 malutka albo połówka średniej)
* papryka czerwona - 2 duże sztuki
* cebula - 1 sztuka
* kasza jaglana - 200 g (2 torebki)
* ser typu feta - ok. 120 g (pół kostki)
* olej lub oliwa - ok. 4 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz czarny, oregano (dużo), bazylia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dynię dokładnie myjemy, wydrążamy wnętrze z pestkami; miąższ razem ze skórką kroimy w kostkę. Jeśli używamy innej odmiany dyni, skórkę trzeba obrać. Pokrojoną dynię i cebulę wrzucamy na głęboką patelnię, podlewamy wodą i dusimy ok. 6-7 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Jak dynia zacznie robić się miękka, dodajemy pokrojone w paseczki papryki. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka zmięknie (ma pozostać lekko chrupiąca). Wyłączamy ogień, chochlą nabieramy ok. 1/5 warzyw i przekładamy do blendera. miksujemy do konsystencji gładkiego puree, a następnie dodajemy z powrotem na patelnię - uzyskamy w ten sposób kremowy sos. Doprawiamy, jeszcze chwilę gotujemy (jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę wody; jeśli za rzadki- zwiększamy ogień i odparowujemy, często mieszając). Gotowe danie łączymy z kaszą jaglaną oraz pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Ja przyrządzam takie danie bez tłuszczu, natomiast gotową porcję już na talerzu skrapiam dobrej jakości oliwą z oliwek.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz