sobota, 17 września 2016

Dynia ze szpinakiem, fetą i kaszą jaglaną

Kolejny pomysł na obiad z wykorzystaniem dyni; ta konkretna sztuka ważyła ponad dwa kilo, i żywiłam się nią praktycznie przez cały tydzień ;)

Składniki na 3 porcje:

* dynia Hokkaido - ok. 600 g
* szpinak - 1 opakowanie mrożonego drobno krojonego (ok. 500 g)
* cebula - 1 średnia sztuka
* ser feta - ok. 120 g (pół kostki)
* kasza jaglana - 200 g (2 torebki)
* olej lub oliwa - ok. 4 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Dynię i cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy na średnim ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Jak dynia zaczyna mięknąć, dodajemy rozmrożony szpinak, przyprawiamy i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy 5-6 minut, odparowujemy nadmiar wody. Gotowe warzywa łączymy z kaszą i pokruszonym serem feta, dokładnie mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz