środa, 28 września 2016

Makaron z tuńczykiem, brokułami i kukurydzą

Kupiłam swego czasu konserwę rybną "tuńczyk z kaparami i suszonymi pomidorami"; producent sugerował na opakowaniu, że po dodaniu porcji makaronu, będzie to idealny posiłek. Puszka była dość spora; po otwarciu okazało się, że całość jest bardzo, bardzo tłusta,a z warzyw udało mi się znaleźć trzy kapary i dwa małe kawałeczki pomidora ;) Ale trzeba uczciwie przyznać, ze ryby też tam było sporo. Na tyle dużo, że zdecydowałam się przygotować z tego dwa obiady. Część ryby po odsączeniu z tłuszczu wylądowała w sosie pomidorowym, reszta powędrowała na patelnię razem z resztkami warzyw z sałatki oraz porcją makaronu MIE. Efekt wyszedł naprawdę przyzwoity, i niedługo powtórzę taką kompozycję ze zwykłym tuńczykiem. Kaparów ani suszonego pomidora w gotowej potrawie nawet nie zauważyłam ;)

Składniki na 1 porcję:

* tuńczyk - ok. 50 g (pół dużej puszki)
* kukurydza - ok. 3 łyżki
* brokuły - ok. 100-150 g
* makaron MIE - 1 porcja (ok. 65 g)
* olej* - ok. 1,5 łyżki
* przyprawy: pieprz, sól*, czosnek, bazylia

Przygotowanie:

Tuńczyka podsmażamy chwilę na oleju, dodajemy lekko podgotowane brokuły i kukurydzę. Jeśli mamy surowe brokuły, to od nich zaczynamy przygotowanie dania- dusimy je ok. 2-3 minuty,odparowujemy wodę i dodajemy tuńczyka oraz olej, a po chwili kukurydzę. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy, doprawiamy i obsmażamy kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
*Ilość dodawanego oleju i soli zależy od tego, jak tłustą i słoną mamy konserwę; jeśli tuńczyk był "w oleju", to nie ma potrzeby dodawać żadnego tłuszczu.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz