czwartek, 27 października 2016

Naleśniki z brokułami i fetą

Bardzo lubię brokuły i często jadam je na obiad lub kolację. Jakiś czas temu robiłam naleśniki z brokułami i twarogiem, tym razem przygotowałam podobną potrawę z serem typu feta.

Składniki na 1 porcję:

* 4 cienkie naleśniki
* brokuły - ok. 150 g
* ser typu feta - ok. 50-70 g
* jogurt lub śmietana - ok. 2 łyżki
* ser żółty - garść tartego
* przyprawy: czosnek, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Naleśniki można oczywiście kupić gotowe, ale bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu (przepis już wkrótce). Ugotowane brokuły kroimy drobno i mieszamy w miseczce z rozdrobnionym serem feta i jogurtem/śmietaną, doprawiamy. Masa nie musi być gładka, ser i tak zmięknie i częściowo rozpuści się podczas podgrzewania. Naleśniki smarujemy farszem, sypiemy trochę tartego sera i składamy w koperty lub ruloniki; można je z wierzchu udekorować różyczkami brokuła. Posypujemy resztą sera i podgrzewamy: ja zazwyczaj używam do tego celu kuchenki mikrofalowej, ale można je też podgrzać na patelni lub w piekarniku.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz