poniedziałek, 17 października 2016

Sałatka z brukselki z serem pleśniowym 1

Brukselki jadam zazwyczaj na ciepło, do obiadu; tym razem postanowiłam przygotować z nich sałatkę. Specyficzny smak brukselek nie każdemu przypadnie do gustu, ale polecam wypróbować je w różnych zestawach; ich goryczka fajnie przełamuje smak potraw, a do tego fantastycznie chrupią ;)

Składniki na 1 porcję:

* brukselka - ok. 150 g (ok. 8-12 sztuk)
* czerwona fasola - ok. 3-4 łyżki
* ser pleśniowy typu Lazur - ok. 40 g
* słonecznik - 2,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz

Przygotowanie:

Brukselki gotujemy kilka minut w małej ilości wody; można ponakłuwać je w okolicach głąba, wtedy szybciej zmiękną w środku. Brukselki ugotowane na lekko twardo kroimy wzdłuż na połówki, dodajemy czerwoną fasolę z puszki oraz ser pokrojony w kostkę, a następnie doprawiamy. Słonecznik prażymy kilka minut na patelni lub w mikrofalówce, odstawiamy na chwilę do przestudzenia i posypujemy nim sałatkę.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz