niedziela, 23 października 2016

Wegański sos gołąbkowy z ryżem

Gołąbki to bardzo smaczna potrawa, ale ich wykonanie przekracza póki co moje umiejętności kulinarne. Mając więc do zużycia pół główki kapusty, wymyśliłam możliwie uproszczoną potrawę jednogarnkową. Oryginału oczywiście nie zastąpi, ale w smaku wyszło całkiem jadalne ;)

Składniki na 2 porcje:

* kapusta - ok. pół małej główki
* cebula - 1 sztuka
* pomidory - 1 puszka lub 4-5 świeżych
* kotlety sojowe - ok. 6 sztuk
* olej rzepakowy - 1,5 - 2 łyżki
* ryż - ok. 130 g (1 i 1/3 zwykłej torebki, lub 1 duża torebka)
* przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, kapustę w drobne paseczki lub ścieramy na tarce. Wrzucamy na głęboką patelnię, podlewamy wodą i dusimy aż kapusta zacznie mięknąć. Dużo zależy od rodzaju kapusty- pekińska mięknie bardzo szybko, biała potrzebuje czasem nawet kilkudziesięciu minut. Ja robiłam ten sos na białej, ale z pekińską wychodzi smaczniejszy.
Do kapusty dodajemy pomidory z puszki. W międzyczasie gotujemy ryż oraz przygotowujemy kotleciki sojowe. Można zamiast nich użyć granulatu sojowego, ale kotleciki wychodzą dwa razy taniej ;) Kotlety zalewamy wrzątkiem na ok. 4 minuty, odcedzamy, odciskamy nadmiar wody. Kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami i obsmażamy kilka minut na oleju. Jak kapusta będzie już całkiem miękka, a pomidorowy sos zgęstnieje, dokładamy do niego podsmażone kotleciki. Doprawiamy, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aż składniki się połączą. Wykładamy sos na ugotowany ryż i podajemy.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz