niedziela, 20 listopada 2016

Dyniowe curry z ziemniakami

Po serii potraw dyniowo-kaszowych, przyszedł czas na wariant ziemniaczany. Jest to klasyczne danie z serii "sprzątanie lodówki", jedynym składnikiem dodanym jest tu soczewica ;)

Składniki na 1 porcję:

* ziemniaki - ok. 2-3 sztuki, ugotowane i pokrojone w kostkę
* dynia Hokkaido - kawałek ok. 200 g
* cebula - pół niewielkiej sztuki
* marchew - pół niedużej sztuki
* soczewica czerwona - ok. 2 łyżki suchej
* olej kokosowy lub rzepakowy - ok. 1 łyżka
* przyprawy: mieszanka curry, sól, czosnek, imbir

Przygotowanie:

Cebulę i dynie kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą i dodajemy przepłukaną soczewicę. Marchew kroimy obieraczką w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie i lekko się rozciapie, a nadmiar wody odparuje. Doprawiamy i dodajemy olej oraz ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę (np. nadmiar ugotowany do zupy lub sałatki). Gotujemy kilka minut mieszając, aż składniki ładnie się połączą.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz