piątek, 11 listopada 2016

Naleśniki z jarmużem

Ich przygotowanie jest bardzo zbliżone do naleśników z brokułami; jarmuż wymaga nieco dłuższego gotowania, a jego specyficzny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Zapach, jaki unosi się w kuchni podczas gotowania jarmużu, może pominę milczeniem; nawet brukselka wysiada :D

Składniki na 1 porcję:

* 4 cienkie naleśniki
* jarmuż - ok. 150-200 g
* jogurt grecki - ok. 60 g (1/3 kubka)
* ser tarty do posypania - garść
* przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek

Przygotowanie:

Jarmuż kroimy w cienkie paseczki i gotujemy ok. 15 minut (duże, mocno wyrośnięte liście mogą wymagać jeszcze dłuższego czasu). Jak warzywo zmięknie, odparowujemy wodę, mieszamy jarmuż z jogurtem, doprawiamy i wykładamy na naleśniki. Składamy w koperty, posypujemy serem (ja miałam w plastrach, ale tarty lepiej się tu sprawdzi) i podgrzewamy, aż ser się rozpuści.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz