wtorek, 15 listopada 2016

Zupa dyniowa z soczewicą i grzankami

Moja Mama jest wielką fanką tej zupy; nie wiem, co w niej takiego wybitnego, ale jedno jest pewne: za każdym razem jak zabieram się za dynię, muszę tak ją rozplanować, żeby starczyło też na porcyjkę zupy :) Mama preferuje krem bez dodatków, ja swoją porcję doprawiam na ostro i dorzucam grzanki.

Składniki na 1 porcję:

* soczewica czerwona - ok. 2 łyżki suchej
* dynia Hokkaido - kawałek ok. 100-150 g
* cebula - plasterek (opcjonalnie)
* przyprawy - dowolne (sól, pieprz, czosnek, papryka , imbir, estragon itp.)

Składniki na grzanki:

* chleb - ok. 2 kromki
* masło klarowane - ok. pół łyżeczki

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Zalewamy ok. 350 ml wody, gotujemy aż wszystko zmięknie (jakieś 15-20 minut) a następnie miksujemy blenderem. Zupa jest delikatna w smaku, więc można zaszaleć z przyprawami. Ja najczęściej używam sól, pieprz i ostrą paprykę lub pieprz ziołowy; dobra jest też doprawiona curry lub Garam Masalą, ciekawie też pasuje gotowa ziołowa przyprawa do ziemniaków.
Grzanki robi się jeszcze szybciej niż zupę: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb pokrojony w kostkę i smażymy na małym ogniu, aż grzanki się przyrumienią.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz