czwartek, 8 grudnia 2016

Dynia z makaronem Soba i papryką

Japoński pszenno-gryczany makaron Soba kupiłam kiedyś na wyprzedaży, jako ciekawostkę. W smaku jest dość specyficzny i nie każdemu przypadnie do gustu; tak szczerze to średnio mi posmakował, podobnie zresztą jak kasza gryczana. Jego niewątpliwą zaletą jest czas przygotowania - wystarczy go zalać wrzątkiem na ok. 3 minuty, dość dobrze nadaje się do smażenia. Przyrządzałam go już z sosem grzybowym, tym razem przygotowałam wersję jesienną, z dynią.

Składniki na 1 porcję:

* dynia hokkaido -ok. 150-200 g
* papryka czerwona - ok. 1/3 średniej sztuki
* cebula - kilka plastrów
* soczewica czerwona - ok. 2 łyżki suchej
* makaron Soba - 1 porcja (ok. 65 g)
* olej kokosowy - 1 łyżka
* przyprawy: sól, ostra papryka, Garam Masala, czosnek

Przygotowanie:

Dynię i cebulę kroimy w kostkę, podlewamy wodą, dodajemy przepłukaną soczewicę i dusimy, aż wszystko zacznie mięknąć. Jak dynia jest już miękka, dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Dusimy jeszcze kilka minut, odparowujemy nadmiar wody i doprawiamy. Dodajemy olej kokosowy oraz ugotowany makaron, mieszamy i smażymy chwilę na średnim ogniu, często mieszając.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz