czwartek, 15 grudnia 2016

Makaron z liśćmi rzodkiewki i tuńczykiem

To był pierwszy mój posiłek z wykorzystaniem liści rzodkiewki na ciepło, i muszę przyznać, że sprawdziły się całkiem nieźle. Przepis jak zwykle z serii "sprzątanie lodówki", ale z doświadczenia wiem, że takie przypadkowe kombinacje są najlepsze ;)

Składniki na 1 porcję:

* liście rzodkiewki - ok. 2 garście
* pomidor - 1 sztuka
* cebula - kilka plasterków
* tuńczyk - pół dużej puszki (ok. 60-70 g ryby)
* olej z suszonych pomidorów - ok. 1-1,5 łyżki
* makaron Chow Mein lub MIE - 1 porcja (ok. 65-70 g)
* przyprawy: bazylia, pieprz czarny, oregano

Przygotowanie:

Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy liście rzodkiewki i dusimy ok. 10 minut (liście dodajemy w całości lub rwiemy na mniejsze kawałki). Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy. Jak liście rzodkiewki zmiękną a pomidor lekko się rozciapie, dodajemy tuńczyka i trochę przypraw. Odparowujemy wodę, dodajemy olej z pomidorów oraz makaron, smażymy chwilę na średnim ogniu, często mieszając. W razie potrzeby doprawiamy.
Ja użyłam do smażenia końcówkę zalewy z suszonych pomidorów, z dużą ilością suszonych ziół; zamiast tego można użyć najzwyklejszy olej rzepakowy i całość mocniej doprawić.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz