środa, 21 grudnia 2016

Ryż z sosem pomidorowo-jogurtowym

Co tu dużo pisać, szybki pomysł na szybkie danie, o mocno pomidorowym charakterze :)

Składniki na 1 porcję:

* pomidor - 2 niezbyt duże sztuki
* pomidor suszony - 3-4 sztuki
* cebula - kilka plasterków
* ryż - ok. 65 g (2/3 małej lub pół dużej torebki)
* jogurt grecki - 2 duże łyżki
* ser do posypania
* przyprawy: czosnek, pieprz czarny, oregano, bazylia, cząber

Przygotowanie:

Cebulę i świeże pomidory kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na średnim ogniu, dość często mieszając. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy na bok. Jak pomidory mocno zmiękną i zaczną się rozpadać (10-12 minut), dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Jak pomidory namokną a nadmiar wody odparuje, przyprawiamy, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z ryżem. Chwilę razem podgrzewamy aż składniki się połączą, przekładamy na talerz i posypujemy startym serem. Można udekorować danie jakąś zieleniną; ja użyłam pietruszki. Bardziej nadawałby się tutaj listek bazylii, ale jak się nie ma co się lubi... ;)

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz