poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ryż ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Połączenie szpinaku i suszonych pomidorów to jedno z moich większych odkryć kulinarnych tego sezonu. Testowałam już pomidory w zalewie, tym razem przyszedł czas na wypróbowanie suchych. Danie skomponowałam na szybko z tego, co akurat miałam do zużycia; nie spodziewałam się, że to będzie takie dobre :)

Składniki na 1 porcję:

* szpinak - ok. 100 g (2-3 brykiety mrożonego)
* suszone pomidory - 4 sztuki
* cebula - kilka plasterków
* pieczarki - ze 2 sztuki
* jogurt grecki - 2 duże łyżki
* ryż - ok. 65 g (2/3 małej torebki lub pół dużej)
* ser do posypania
* przyprawy: pieprz, czosnek, oregano, mała szczypta soli

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki lub drobniej. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 5-6 minut, następnie dodajemy rozmrożony szpinak oraz suche pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Dusimy kilka minut, aż pomidory zmiękną a nadmiar wody odparuje, dodajemy jogurt grecki i przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i trzymamy chwilę na ogniu, aż składniki ładnie się połączą. Gotowe danie posypujemy startym serem; dobrze pasuje tu np. emmentaler.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz