wtorek, 27 grudnia 2016

Sałatka z gotowanych buraków z serem

Buraki lubię, ale jakoś tak rzadko mam okazję je konsumować; zapewne przez długi czas obróbki termicznej oraz silne właściwości brudzące ;) Ta improwizowana sałatka była sposobem na wykorzystanie buraków pozostałych po świątecznym barszczu. Pierwszy raz zdecydowałam się na połączenie gotowanych buraków i sera i muszę przyznać, że jest to kombinacja całkiem udana.

Składniki na 1 porcję:

* burak - 1 średnia sztuka
* ser pleśniowy - ok. 40 g
* pestki dyni - ok. 2,5 - 3 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, cząber, oregano

Przygotowanie:

Ugotowanego buraka kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. Ser kroimy w kostkę, łączymy z burakiem, doprawiamy i mieszamy. Posypujemy pestkami dyni i podajemy. Sałatka dobrze sprawdzi się z pieczywem lub jako dodatek do dań na ciepło.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz