wtorek, 6 grudnia 2016

Sałatka z liśćmi rzodkiewki, serem i grzankami

Jeszcze do niedawna myślałam, że liście rzodkiewki nie nadają się do jedzenia. Okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie; podobnie zresztą jak w przypadku mnóstwa innych zielonych części warzyw, powszechnie traktowanych jako kuchenne odpadki. Jadalne są liście brokułów, kalafiora, selera, jak również szereg innych roślin uznawanych za chwasty. Temat jest bardzo ciekawy i w przyszłości z pewnością się w niego zagłębię. Póki co, korzystam w ilościach hurtowych z liści rzodkiewek; na razie eksperymentuję gównie z sałatkami.

Składniki na porcję:

* liście rzodkiewki - 1 duża garść
* pomidor - 1 sztuka
* cebula czerwona - 1-2 plasterki
* ser pleśniowy typu lazur - 40-50 g
* przyprawy: czosnek, pieprz, szczypta oregano

Składniki na grzanki:

* chleb - ok. 2 kromki
* masło klarowane - ok. pół łyżeczki
(przepis na grzanki tutaj)

Przygotowanie:

Listki dokładnie myjemy (często są zabrudzone ziemią i piaskiem), rwiemy na mniejsze kawałki, osuszamy i przekładamy do miseczki. Liście najlepiej wysuszyć, przekładając na duże sitko i potrząsając kilka razy. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę w kostkę lub mniejsze kawałki. Łączymy z liśćmi, dodajemy ser pokrojony w kostkę i doprawiamy. Mieszamy i posypujemy grzankami.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz