poniedziałek, 16 stycznia 2017

Leczo z czerwoną fasolką i ryżem

Leczo to jedna z tych potraw, które mają milion wersji na całym świecie ;) Osobiście nie trafiłam jeszcze dwóch takich samych przepisów; podobnie, wszystkie wersje tej potrawy jakie próbowałam, różniły się mimo użycia podobnych składników. Moje leczo również nie ma jakiegoś stałego wzorca, bazuję głównie na tym, co mi w danym momencie zalega w lodówce. Jedyne stałe składniki to pomidory, papryka, cebula i ogórek lub cukinia; dodatek tym razem stanowiła czerwona fasola z puszki.

Składniki na 2 porcje:

* pomidory - 1 puszka (ok. 400 g)
* papryka - 1 mała sztuka lub 2/3 średniej
* ogórek zielony - ok. pół dużej sztuki
* cebula - 1 średnia sztuka
* fasola czerwona - ok. 8 łyżek (160 g = 2/3 puszki)
* olej rzepakowy - ok. 1, 5 łyżki
* przyprawy: pieprz czarny, rozmaryn (dużo), czosnek, oregano, szczypta soli i ostrej papryki
* do podania np. ryż - 1 duża torebka (125 g suchego)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka lub paseczki, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i gotujemy na niedużym ogniu jakieś 7-8 minut. Dodajemy olej i paprykę pokrojoną w paseczki, mieszamy. Jak papryka zacznie lekko mięknąć, dodajemy ogórek pokrojony w 1-cm kostkę (nie obieramy go ze skórki). Jak ogórek "zwiędnie" a sos zgęstnieje, przyprawiamy i dodajemy odsączoną fasolkę. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, a następnie przekładamy do miseczek i podajemy. Leczo można serwować solo lub z dodatkami tak różnymi jak makaron, grzanki, kasza, świeże pieczywo. Ja najczęściej podaję z ryżem, czasem nawet sypnę na wierzch nieco tartego sera ;)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz