niedziela, 22 stycznia 2017

Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory rozpanoszyły się w mojej kuchni na dobre ;) Wykorzystałam sprawdzone już połączenie ze szpinakiem i serem, tym razem kompozycja posłużyła jako farsz do naleśników.

Składniki na 1 porcję:

* naleśniki - 4 sztuki
* szpinak - ok. 150 g mrożonego
* suszone pomidory - 4-5 sztuk
* ser feta - ok. 50 g
* ser tarty - do posypania
* przyprawy: bazylia, oregano, czosnek, pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i gotujemy chwilę do odparowania wody, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory (jeśli używamy suchych, dodajemy je wcześniej, tak by zdążyły namoknąć). Farsz doprawiany, nakładamy na naleśniki: wykładamy niezbyt grubą warstwę na połówkę naleśnika, posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem feta, składamy na pół. Posypujemy startym serem i składamy jeszcze raz na pół. Tak przygotowane koperty układamy obok siebie w naczyniu, posypujemy resztą startego sera i chwilę zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz